توضیحات درباره کتاب
بسمه تعالی
معرفی کتاب
مطالعه تطبیقی جایگاه رئیس جمهور در حقوق اساسی جمهوری اسلامی
نوع نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران از نظر نحوه تفکیک قوا شبیه نظام نیمه ریاستی با قوه مجریه دورکنی است و شامل مقام رهبری (رئیس کشور) و رئیس جمهور (رئیس دولت) است. برابر اصل 113 قانون اساسی، پس از مقام رهبری، رئیس جمهور عالی ترین مقام رسمی کشور است و مسئولیت اجرای قانون اساسی و ریاست قوه مجریه را جز در اموری که مستقیماً به رهبری مربوط میشود برعهده دارد. ولی در کشور ما با اینکه رئیس جمهور، رئیس دولت است ولی از برخی صلاحیتهایی که از جمله شئون ریاست کشور است نیز برخوردار میباشد. مطابق اصول گوناگون قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، وظایف و صلاحیتهای رئیس جمهور عبارتند از انتخاب وزیران و رؤسای برخی از مؤسسات دولتی، ریاست هیأت وزیران، امضای قوانین و معاهدات بین المللی و نتیجه همه پرسی، اعطای نشانهای دولتی، مسئولیت در برخی از شوراهای اداری، مسئولیت اجرای قانون اساسی، فرستادن و پذیرش سفیران و... همچنین از آنجا که قوه مجریه اجرای قوانین را نیز برعهده دارد، به موجب اصول 89، 113 و 126 قانون اساسی رئیس جمهور به ترتیب، مسئولیت اجرای وظایف مدیریت قوه مجریه و اداره امور اجرایی کشور، اجرای قانون اساسی و مسئولیت امور برنامه و بودجه و امور اداری و استخدامی کشور را نیز برعهده دارد.
بدین ترتیب، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و همچنین قوانین عادی وظایف و صلاحیتهای متعددی را برای رئیس جمهور در نظر گرفته است. همین گستردگی در بسیاری از موارد باعث شده است که ابهامات متعددی درباره زوایای مختلف هر کدام از این وظایف و صلاحیتها به وجود بیاید، چرا که مفهوم و حدود و ثغور هر کدام از این وظایف و صلاحیتها حتی در حقوق اساسی نیز آنچنانکه پنداشته میشود، واضح و روشن نیست.
به هر حال، در این کتاب که توسط دکتر ولی رستمی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با همکاری دکتر بیژن عباسی، دکتر مسلم آقایی طوق، دکتر حسن لطفی و احمد رنجبر به سفارش معاونت تحقیقات، آموزش و حقوق شهروندی ریاست جمهوری نگاشته شده است، تلاش شده است زوایای ابهامآلود وظایف و صلاحیتهای رئیس جمهور بررسی شود و برای سؤالاتی که در این خصوص در حوزه حقوق اساسی کشور عنوان شده است، پاسخهایی ارائه گردد. این کتاب توسط انتشارات خرسندی در 224 صفحه چاپ و روانه بازار شده است.