توضیحات درباره کتاب
بازاریابی
----------
پيشگفتار
"برند" و "برندسازي" و "برندينگ" در ايران مورد توجه كاروكسبها واقع شده و تاكنون كتابهاي متعددي در كشور ما چاپ و منتشر شده كه عمدتاً ترجمهاي است. ما نيز در انتشارات بازاريابي در سالهاي اخير چند كتاب چاپشده داريم كه عبارتند از:
1ـ "برنامهريزي برند"، اثر كلوين لين كلر با ترجمهي دكتر امين اسداللهي
2ـ "ارزش ويژهي برند، با رويكردي به بازار ايران"، نويسندگان: اصغر مشبكي، فرشاد صادقياني، ايوب صادقياني
3ـ "بازاريابي خود"، مؤلف انوش ترابي
4ـ "1برندينگ عاطفي"، اثر مارك گوبه با ترجمهي خليل جعفرپيشه
5ـ "برندسازي تا رسيدن به اوج"، اثر كاترين كاپيتا با ترجمهي خليل جعفرپيشه
6ـ "دلايل كاميابي برندهاي برتر جهاني"، اثر اينجانب (پرويز درگي).
7ـ "كسبوكار نامهاي تجاري"، اثر ديويد مور با ترجمهي اينجانب (پرويز درگي) و عطيه بطحايي.
با وجود اين، كتابهاي اندكي دربارهي المانها و عناصر هويت برند چاپ شده است. كتاب "طراحي المانهاي هويت برند در مسير شناخت برند" بر آن است تا به سهم خويش، در اين حوزه تكميلكننده باشد. با اين رويكرد كه شاهد حضور كتابهايي از اين دست در ايران باشيم.
دو امتياز برجستهي كتاب المانها و عناصر هويت برند
كتاب "طراحي المانهاي هويت برند در مسير شناخت برند" ويژگيها و امتيازات متنوعي دارد كه با مطالعهي آن، خوانندهي خوشذوق به آن دست مييابد. بهتر است و پيشنهاد ميكنم علاقهمندان به اين موضوع، كتاب را مطالعه كنند تا به امتيازات بيشتر اين كتاب پي ببرند.
دو ويژگي و امتياز اين كتاب را بهعنوان دانشجوي هميشگي بازار كه از نزديك نيز در شركتهاي ايراني دستي بر همين آتش دارم، شايسته است تأكيد ورزم؛
1ـ چارچوب كتاب محدود و مشخص است
چارچوب نظري اين كتاب مبتني بر نظريهي آلينا ويلر و كوين لين كلر است. "لينكلر" شناختهشدهترين نظريهپرداز برندينگ دنياست. همكاري آلينا ويلر نيز نشان ميدهد كه براي انجام چنين كاري، كار گروهي بهتر از كار فردي است، حتي براي چهرهي شناختهشدهي جهاني يعني كوين لين كلر؛ چرا كه ميتوان در مسير نظريهپردازي، ديدگاهها را نقد، تصحيح، و تكميل كرد. به گفتهي ما ايرانيها، قبل از انتشار آن، نظريه را بخوبي چكشكاري كرد.
هم از اين روست كه نظريه سالها كار ميكند و كارآمدي دارد. گاه حتي با مشخص شدن كاستيها و نقطهضعفها، به دليل همين چكشكاريهاي قبلي و استحكام پايههاي نظري و بنيادين آن، نظريه مدتها در صحنه حضور دارد. اين در حالي است كه براي جايگزيني نظريههاي تازه، هوشمندان و نخبگان بايد با مرارتهاي تازه اقدام كنند و همواره شرايط براي نظريهپردازي تازه مهيا نيست.
آنچه در اين نكتهي نخست تصريح ميكنم آن است كه كتاب به جاي حاشيهپردازيهاي متنوع كه در بسياري از كتابهاي حوزهي برند اعم از تأليف و ترجمه با آن روبهرویيم، خود را در چارچوب يك نظريه محدود و محصور ساخته تا بتواند بخوبي ديدگاههايش را تشريح و تبيين كند. با اين ويژگي در كتابهاي ايران كمتر سروكار داشتهايم. حجم از اين شاخ به آن شاخ پريدنهاي فراوان بهگونهاي است كه هدف اصلي كتاب مغفول مانده و خواننده در پايان همچنان سردرگم باقيمانده و ره به جايي نميبرد.
2ـ كتاب ترجمه نيست
عمده كتابهاي ترجمهاي گاه در ترجمهي واژگان از يك زبان به زبان ديگر، فرصت بيشتري براي برداشتهاي نادرست خواننده پديد ميآورد. اين در حالي است كه وظيفهي نويسنده يا مترجم آن است كه با آسانسازي در قالب عبارتها، معرفي مثالها، لقمهي حاضر و آمادهاي تحويل خواننده دهد كه بتواند كارش را مرحله به مرحله به اجرا درآورد؛ يعني بتواند طراحي المانهاي هويت برند را در مسير شناخت برند بهكار گيرد.
مؤلف كتاب "طراحي المانهاي هويت برند در مسير شناخت برند"، پيش از اين پاياننامهاي را با همين عنوان در دانشگاه تهران دفاع كردند. پس از دفاع و تأييد استادان صاحبنظر دانشكدهي مديريت دانشگاه تهران، اهتمام دوبارهاي ورزيدند تا آنچه را در قامت يك پاياننامهي پژوهشي عرضه كردهاند، در قالبي تازه براي مخاطبان خاص يعني مديرعامل، مديران برند، مديران بازاريابي و فروش، علاقهمندان و اهالي بازاريابي تقديم سازند.
ويژگيهاي ديگري نيز اين كتاب دارد كه به نظرم در مجموعهي وسيعي از كتابهاي مشابه در حوزهي برند پيدا نخواهيم كرد. براي نمونه، ميتوان به استفاده از نسبت طلايي در طراحي لوگو اشاره كرد.
نسبت طلايي در طراحي لوگو
طراحي لوگو صفحات فراواني را در اين كتاب به خود اختصاص داده است. مؤلف پس از تدوين نهايي كتاب، جستجوي خود را تمامشده نميداند و همچنان در همين جستجوهاي تازه به موضوع بديع و تازهاي با عنوان نسبت طلايي در طراحي لوگو دست مييابد.
توضيحات دربارهي نسبت طلايي در طراحي لوگو را ميتوانيد در صفحات 147 تا 152 اين كتاب بخوانيد. قطعاً اين چشمانداز كه برگرفته شده از ديدگاههاي رياضي است و معماران و هنرمندان از آن بهره ميبرند، برايتان جالب خواهد بود. و اين نيز دليلي است بر آنكه براي بارور شدن و تناور شدن برند، و نيز المانها و عناصر هويت برند، به رياضيات و ساير علوم نيازمنديم.
از آقاي رضا سراجي بهخاطر پژوهش و تدوين كتاب، و همكاران عزيزم احمد آخوندي، مدير تواناي انتشارات بازاريابي و محسن جاويدمؤيد، سردبير داناي مجلهي "توسعه مهندسي بازار" در ويراستاري و تمام مراحل نشر كتاب تشكر و قدرداني ميكنم.